חווה ואדם הוא מרכז רב תחומי בעיר מודיעין, העוסק בחינוך סביבתי וחברתי. מרחבי החווה ואופייה מאפשרים חוויה הוליסטית ושלווה ומרחב המזמן מגוון רחב של פעילויות: חקלאות, מלאכות, בניה באדמה, בישול בריא, צמחי מרפא ועוד.
מהו הגינון הטיפולי
שימוש בצמחים ובחומרים צמחיים לשם עזרה בתהליך של שיקום והתפתחות אישית וכן שימור יכולות קיימות.
הפעילות בתחום הגינון מתמקדת בצמח, בסביבה ובתוצרי הפעילות שעמם נמנים אסתטיקה, יבול ועוד
הגינון הטיפולי מפגיש את המשתתף עם עולם הצומח על מנת להתמקד בתהליכים החלים בצמח ובאדם כאחד.
יתרונות
- זוהי פעילות פשוטה, יחד עם זאת עשירה ומסקרנת. היא נערכת בסביבה אסתטית ונעימה, והיא אחת מהפעילויות המשפיעות על גוף ורוח יחד.
- בפעילות זו הופך המטופל למטפל: צורה מסוימת של חיים מסורה להשגחתו.
- זוהי פעילות שניתן להגיע בעזרתה לתוצאות מהירות.
- בפעילות זו כרוכות גרייה של החושים השונים והפעלתם.
- בהיותה פעילות מהנה, ישנה סבירות גבוהה לכך שהמטופל יתמיד בה.
- התוצאות הינן עיסוק משותף והן תוצר ממשי שיהווה מקור לגאווה וליצירת קשר.
- עולם הצמחים יכול לשמש לעוסקים בו ראי למחזור חייהם, ובעזרתו מתאפשרת העלאת זיכרונות במגוון עצום של נושאים ועריכת “סקירת חיים”.
תועלות הטיפול בגינון
המישור הפיזי- עיסוק בצמחים הינו עבודה פיזית, באמצעותה ניתן לשמר ולשפר קשר עין-יד, מיומנויות מוטוריות גסות ועדינות, שיווי משקל, גמישות וקואורדינציה, להגדיל את החוסן הפיזי ולהרחיב את טווח התנועה.
המישור הנפשי- דרך העבודה הקשורה בגדילה, בצמחיה ובטיפוחן של אלה, ניתן לחזק את המטופל הסובל מדימוי עצמי נמוך ולעודד את בטחונו העצמי. האחריות שניתנה למטופל מהווה מקור לגיוון ולעניין ומסייע בהפחתת מצבי דיכאון. הוא אף עוזר לרבים להתמודד עם שינויים המתרחשים בחייהם.
המישור החברתי- פעילות בגינון נעשית לרוב בקבוצה. משום כך מלמד העיסוק זה שיתוף פעולה, מדגיש את רגש האחריות והעזרה ההדדית, ומאפשר לכל אחד מן המשתתפים לבטא את עצמו. הודות למפגש הקבוצתי יכול המטופל לבטא תחושות, רגשות ומחשבות ולהרחיב את מעגל הקשרים החברתיים.
המישור הקוגניטיבי- נראה שאדם, בכל גיל שהוא, מעוניין תמיד ללמוד דברים חדשים ושמח בהם. הפעילות בגינון פותחת בפני המטופל עולם חדש של מיומנויות ומושגים, הוא שומע מילים וביטויים חדשים ועולמו מתעשר. כמו כן עשויה פעילות זו לגרום לשיפור קשרים קונטיביים כגון יכולת לפתרון בעיות, זיכרון ושיפוט.
למאמר “8 סטודנטים, שתילי אפונה ומה שביניהם” של הדס וינגרט – מטפלת מוסמכת בגינון מטעם עמותת “אדם צומח”, בעלת ניסיון של למעלה מ 10 שנים בעבודה עם ילדים בחווה ואדם.